Titel van het boek

The Fault in our stars (tfios)/ een weeffout in onze sterren.

De schrijver van het boek

John Green

Hij is eigenlijk bekend geworden van youtube (vlogbrothers).

Hij kwam op het idee voor tfios toen hij in het ziekenhuis werkte.

Hij wilde een boek maken over mensen die moeten leren om met

De dood van een dierbare om te gaan

 

Samenvatting

 

Het boek gaat over een meisje, Hazel Grace Lancaster, die kanker heeft. Op een dag komt ze bij haar praatgroep Augustus Waters tegen, die ook kanker heeft gehad. Het klikt meteen en er ontstaat een vriendschap. Ze doen veel dingen samen en wisselen hun favoriete boeken met elkaar uit. Langzaam beginnen ze meer voor elkaar te voelen. Later gaan ze naar Amsterdam, waar Augustus verteld dat hij weer kanker heeft en dat het over zijn hele lichaam zit. Ze gaan op bezoek bij Hazel ’s  favoriete schrijvers en krijgen vervolgens ruzie met hem. Als ze in het Anne Frank huis zijn, hebben ze hun eerste zoen. Terug thuis heeft Augustus niet lang meer te leven en niet veel later sterft hij.

 

Hoofdpersonen

Hazel: is een meisje van ongeveer 16 jaar oud. Ze heeft heel weinig vrienden, omdat ze vaak in het ziekenhuis lag. Omdat ze kanker heeft, werkt een van haar longen niet en moet ze kunstmatig ademhalen. Haar moeder denkt dat Hazel depressief is en moet daarom naar een praatgroep waar ze niks aan vindt. Ze vind het vervelend als mensen haar zielig vinden. Hazel is een echte doorzetter en wil totaal geen medelijden , ze wil alles doen wat anderen ook doen.

 

Augustus: is een jongen van ongeveer 18 jaar oud. Omdat hij kanker heeft gehad, heeft hij een been verloren en loopt nu met een prothese. Hij is de beste vriend van Isaac die ook bij de praatgroep zit. Hij heeft altijd een pakje sigaretten mee. Niet omdat hij rookt, maar omdat het een metafoor is. “je stop het dodelijke ding tussen je tanden, maar je geeft het nooit de kracht om je te doden”. Hij zit vol energie en heeft veel humor. Als hij echter ziek wordt, takelt zijn energie snel af en is hij heel erg levenloos. Verder is hij altijd bang geweest voor vergetelheid. hij wil graag als een held herinnerd worden. Augustus is grappig open en erg zorgzaam.

 

Bij personen 

 

Peter van Houten: schrijver van ‘an imperial affliction’. Het lievelingsboek van Hazel. Hij drinkt veel te veel omdat hij zijn dochter mist

Isaac: de beste vriend van Augustus. Door zijn kanker moeten zijn ogen verwijdert worden en wordt dus blind. Hij zit ook bij Hazel in de praatgroep.

 

plaats

 

Het verhaal begint in de woonplaats van Hazel en Augustus: Indianapolis . Dat kun je zien, omdat ze naar plekken gaan in Indianapolis zoals funky bones van Joep van Lieshout                       

 
 

  Ook gaan ze naar Amsterdam om op bezoek te gaan bij Peter van Houten. Ze slapen in het hotel de Filosoof (bestaat echt). Ze gaan ook naar het Anne Frank huis en lopen langs het Rijksmuseum                                                                       

 

Tijd

het verhaal speelt zich af in het nu , want de hoofdpersonages gaan in het vliegtuig en hebben iphones. Dus het kan niet lang geleden zijn. 

 

Hoeveel tijd zit er tussen het begin en het einde van het verhaal?

Ik denk dat er ongeveer een half jaar tussen zit. in het verhaal worden sommige gebeurtenissen heel nauwkeurig beschreven, maar er worden soms ook hele grote sprongen gemaakt en dan ben je opeens een paar weken verder.

 

Verhaal volgorde

Het verhaal wordt beschreven van het langst geleden naar de meest recente gebeurtenis. Er zijn geen flashbacks.

 

Hoe brengt de schrijver spanning in het verhaal?

 

Wanneer Gus in het ziekenhuis ligt , is er spanning. Je weet niet hoe het met gus gaat en wat er nog gaat gebeuren. De spanning is over wanneer Gus overlijd.

 

Eigen mening

 

Er was veel reclame gemaakt over de film van the fault in our stars. Later heb ik de film opgezocht , om de schrijver te achterhalen. Omdat er zoveel reclame gemaakt werd voor deze film , heb ik hem gekeken in de bioscoop. De film stelde me een klein beetje teleur , want het was een mooie film maar wel een beetje zeurderig soms , en overdreven. Later heb ik het boek dus gelezen , wat ik veel leuker vond. In het boek zijn de situaties iets anders en veel breeder beschreven. Zo is het leuker om te lezen. ik vond het wel een erg lang boek. Ik vind het ook belangrijk dat zulke situaties ook eens in films voorkomen. Het is wel een erg heftig verhaal. Want het begint allemaal erg leuk en aardig , maar het eindigd niet al te leuk. 

 

Einde verhaal :

 

Gus overlijd en Hazel blijft over , als ik het einde mocht herschrijven zou ik het liefst Gus in leven hebben gehouden , maar dan gaat de hele boodschap uit het verhaal weg. Want de boodschap uit dit boek was voor mij  dat je een leuke tijd kan hebben ook in een zware tijd , je kiest er soms zelf voor en soms kiest het leven het voor je.